Истанбул

Атаката в Истанбул е политическо послание, смята турски експерт

Бомбената атака в Истанбул е политическо послание и правителството е длъжно да направи задълбочен прочит. Това твърди експертът по тероризъм Абдуллах Агар пред телевизия CNN Turk.

По думите му, най-вероятно нападението е дело на ПКК, както намекна в изявление и турският президент Ердоган.

Истанбул

„Две са следите, които водят към ПКК – първо, мястото е на историческия полустров, който е център на туризма и второ, мишена са силите за сигурността. Ударът е с двойна тежест“, анализира Абдуллах Агар.

Той допълни, че не е изключено и ДАЕШ да са в основата на кървавия атентат по време на свещения месец Рамазан.

Истанбул

„Възможно е ударът да е дело на ДАЕШ, но имам силната увереност, че това е работа на ПКК. Много прецизно е избрано мястото, както и мишените. ПКК разчиства политически сметки и затова съм убеден, че тук е действала тя или някое от въоръжените й крила“, смята експертът.

До момента нито една групировка не е поела отговорност за нападението, отнело живота на 11 души и ранило 36 в сутрешния час пик. Седем от жертвите са полицаи, пътували в автобуса-мишена, ударен, докато минавал покрай кола, заредена с експлозиви. Мерките за сигурност в Истанбул са засилени.

Президентът Реджеп Ердоган посети ранените и коментира, че атаката е удар срещу човечеството.

Истанбул
Турският президент посещава ранените при бомбената атака в Истанбул

„Ще бъде потърсена отговорност за тези терористични актове и няма никакъв шанс за милост, ние ще засилим борбата си срещу терористите, ще има още специални операции. Всичко си има цена и борбата ни ще продължи до деня на Страшния съд“, подчерта Ердоган пред медиите.

Премиерът Бинали Йълдъръм беше категоричен, че борбата с терора остава главен приоритет за кабинета, а разследването бързо ще разкрие кои са атентаторите.

Истанбул
Мерките за сигурност в Истанбул са засилени

В Туитър посланикът на САЩ в Анкара Джон Бас заклейми терористичния акт и увери, че страната му твърдо подкрепя усилията на Турция. Дипломатическите мисии на Великобритания и Германия предупредиха своите граждани да избягват оживените места в големите градове.

Много чуждестранни туристи напуснаха хотелите в близост до района на бомбения атентат.

- реклама -