Атаката срещу „Труд“ или кой говори в ухото на Минеков

Сагата със затварянето на издателството на вестник Труд тече от няколко месеца. Лицето, от което започна скандалът е назначеният от Румен Радев министър на културата Велислав Минеков. Мотивите – неизправност в наемните отношения за помещенията, които обитава редакцията. Днес напрежението ескалира, когато полицията нахлу в офисите на издателството.

Кои хора имат интерес от подобна атака и къде е заровено кучето?

Авторът на фалшиви новини в сайта „ Информиран.нет“ и сегашен съветник на Минеков, Станислав Трайков, става известен в годините с разнообразната си дейност.  През 2013 година неуспелият кандидат за депутат от ГЕРБ Трайков е изключен от партията. Като причини за изключването му към онзи момент от ГЕРБ  посочват, че той осъществява неприличната активност в социалните мрежи и използва език на омразата, както и вреди на имиджа на партията с всяко свое действие.

По-късно Трайков става един от привържениците на Николай Бареков и неговата партия „България без цензура“, като интересът му към този проект е краткотраен.

Отново демонстрирайки спорна гражданска позиция, Станислав Трайков се оказва един от основните протестиращи срещу управлението на ГЕРБ и така се оказва част от формацията на Мая Манолова“ Изправи се! Мутри вън“.

Междувременно Трайков списва материали и на страниците на сайта „Информиран. нет“, чийто притежател на домейна е Арман Бабикян, според справка в регистрите.

Трайков се прочу и със спиране на столичното метро, когато беше арестуван заедно с Еленко Божков – енергетик и член на Стратегическия съвет на президента Румен Радев, и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов. Тримата не бяха осъдени.

След тази разнообразна кариера, в крайна сметка Трайков се събужда, очевидно поради заслуги, като съветник на министъра на културата Велислав Минеков.

Днес по време на консултациите при президента Румен Радев темата с нахлуването в редакцията на вестника беше повдигната от Десислава Атанасова от ГЕРБ:

„Днес има нахлуване в медия, считам, че трябва да сте гарант за правата на гражданите и словото. Призовавам да съберете необходимата информация защо една медия е осъмнала с барикадиран вход“.

Президентът отговори, че не знае за коя медия става въпрос. След уточнението, че става дума за „Труд“ той набързо си припомни казуса.

„Тази тема вече беше повдигната преди няколко месеца“, присети се Радев.

„Много пъти съм казвал, че не се меся в изпълнителната власт. Доколкото знам става дума за неплащане на наем. Да им бяхте помогнали, имате достатъчно ресурс“, заяви Радев и приключи срещата.

- реклама -