Алепо

Масирана атака на сирийски бунтовници в Алепо

Джихадисти и техни бунтовнически съюзници предприеха масирана атака с цел да превземат военна академия южно от Алепо и да разкъсат триседмичната обсада на бунтовнически квартали.

Нападението предизвика противоречиви доклади за ситуацията на място.

„Бунтовниците са превзели части от академията. Но армията е започнала контраофанзива, подкрепена от авиация, за да ги прогони“. Това заяви ръководителят на сирийския Център за човешки права Рами Абдел Рахман. „Това е битка на живот и смърт за режима и за Русия, основният му съюзник.“

Държавната телевизия в Сирия съобщи, че правителствените сили са отблъснали атаката. Загинали  са „стотици“ нападатели.

В миналото икономически център на Сирия, Алепо бе опустошен от войната, която започна през март 2011 г. с антиправителствените протести.

Правителствените сили обсадиха подкрепящия опозицията район на Алепо на 17 юли, където има опасения за възникване на хуманитарна криза.

Според Центъра за правата на човека най-малко 13 души, включително 9 деца, са убити при въздушни удари в източните райони на града, подкрепящи бунтовниците.

Джихадистите държат като заложници 250 000 жители на Алепо

Нито един мирен жител не можа да напусне през изминалото денонощие източните и южните квартали на сирийска град Алепо.

Това съобщи Центърът за примирие в Сирия

„Терористите пречат на населението да излезе по хуманитарните коридори. Всички маршрути към тях са минирани и се подлагат на артилерийски обстрел“, отбелязва се в съобщението.

Междувременно трима мирни жители от квартал на града бяха екзекутирани заради опита им да се прехвърлят при роднини в квартал, контролиран от сирийската правителствена армия, подчертаха от центъра.

Джихадистите държат като заложници около 250 000 жители в Алепо, за да ги използват като жив щит при евентуален щурм на сирийската армия.

- реклама -