Волен Сидеров, Атака, анекс, договор, Северна Македония

„Атака“ предлагат анекс към договора със Северна Македония

Депутатите от „Атака“ внасят проект на решение, с който парламентът да възложи на министър-председателя Бойко Борисов да изготви анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

„Необходимостта от този анекс мисля, че е ясна на всички. Само последният пример със спора около Гоце Делчев, преди това имаше и за Илинденско-Преображенското въстание, внасят напрежение между двете страни”, обясни лидерът на партията Волен Сидеров.

Той подчерта, че предложението им предвижда исторически личности или събития да се обявяват за общи само с решение за комисията, като така според него ще бъдат предотвратени всички бъдещи недоразумения или исторически спорове.

„С внасянето на този анекс показваме, че нещата трябва да се вършат на дело, а не с приказки и в телевизионни студия”, подчерта Сидеров и призова всички парламентарни групи на изразят мнението си по това предложение. Той допълни, че страната ни е в удобна позиция да предложи подписването на подобен анекс, защото Северна Македония очаква подкрепата на България за членство в ЕС.

„Подписвате анекса, ние ви подкрепяме за ЕС”, заяви Сидеров.

Лидерът на „Атака” припомни още, че договорът между двете държави, подписан на 18 януари 2018 г., позволява той да бъде променян по всяко време.

- реклама -