„Атака“ иска одит на Информационно обслужване и премахване на мъртвите души -ВИДЕО

Да се направи одит на държавната „Информационно обслужване“ АД и да се премахнат мъртвите души от списъците. Това поиска лидерът на „Атака“ Волен Сидеров на срещата при президента Румен Радев за предстоящите парламентарни избори.

„Ние като стари и опитни политици, ще хванем бика за рогата, защото започваме със същественото нещо. Същественото е това, че в момента в България има около 600 хиляди фантома или мъртви души. Навремето като редактор на Демокрация 1990-1991 г. публикувах статия на проф. Константинов и неговия тогава съавтор Николай Вълчанов, той говореше за около 500 хиляди фантома“, обърна се към президента Сидеров.

„Сега ви представям официална статистика. В НСИ българите, които би трябвало да имат това право на глас, тоест са над 20 г. са 5 636 267. В същото време в ЦИК показват, че има 6 221 729. Разликата е 585 482 гласа. Тоест излиза, че ЦИК представя близо 600 хил. повече гласа от реално съществуващите. Тогава какво правим? Какво значи да говорим за датата на избори и общи принципи, които са морално етични, ако имаме това разминаване в числата“, продължи той.

„Аз ви призовавам, вие можете да бъдете гарант за честността на тези избори. Нашата идея е да направим одит на държавната агенция или държавното акционерно дружество „Инфообслужване“, тъй като много се говори за комисии, всички сме виждали чували с бюлетини, но ключът за бараката е в него. Това е държавна агенция към министерство на транспорта, фактически акционерно дружество с повече от 97-98% държавно участие и някакво частно. Но там никой не знае как се назначават хората, какъв софтуер се ползва за обработката, защото знаем, че едно време един голям държавник другаря Станев е казал, че не е важно кой как провежда изборите, а как ги брои. Там накрая се обобщават резултатите, с които се казва „те ще влезеш“, „ти няма влезеш“, подчерта той.

„За нас е важно да се направи одит и борда на акционерното дружество да се разшири и в него да влязат представители на опозиционни партии, на граждански движения, тоест да имаме един надзор, защото това в момента е невъзможно. Последните данни, които излизат са, че са си купили компютри за 25 млн. Какви компютри, за какво, що? Какво ще правят на тях? Ние искаме да има прозрачност“, настоя лидерът на „Атака“.

- реклама -