сн. Фейсбук/Attabad Lake -Hunza

Атабад – приказното езеро, родено от природно бедствие и човешки трагедии

Земетресение през януари 2010 година предизвиква масово свлачище в долината Хунза – част от планинската верига Каракорам в Северен Пакистан. 20 души загиват, 6000 души са изселени от района, а 20 километра от магистралата Каракорам остават блокирани. Но това се оказва не най-страшното…

Свлачището затрупва дренажната зона на река Хунза и мястото бързо се превръща в езеро. Кой би повярвал че изумително красивото езеро се е родило от такова бедствие. На дъното на езерото остават 4 села.

Заедно с тях потъват плодни градини на стотици години, будистки храмове и реликви…

Магистралата Каракорам е била единственият път до този отдалечен регион. След бедствието хората са се евакуирали заедно с превозните си средства  и покъщнината с дървени лодки. И макар това да е голямо неудобство, за туристите тази възможност за придвижване е истинско забавление.

По-малко от половин година след природното бедствие езерото Атабад достига 21 километра дължина и се превръща в истинска природна забележителност. Изумрудената му красота привлича все повече туристи.

За изминалите 10 години около него са построени малки хотелчета, а туристите могат да се радват на разходка с лодка, джет и риболов.

Пет години по-късно магистралата е построена наново – покрай бреговете на езерото. Така животът на местните бавно се завръща към нормалния си ритъм.

- реклама -