AT&T Time Warner сделка закупуване акции медии телеком услуги

AT&T купува Time Warner?

Телекомуникационният гигант AТ&T преговаря за закупуването на Time Warner, съобщава Reuters.

Информацията потвърди и CNN, която е част от телевизионната империя.

Акциите на Time Warner скочиха с почти 10% след съобщенията, че AТ&T може да се направи опит за поглъщане на телекома

The Wall Street Journal, твърди като се позовава се на анонимни източници, че сделката може да стане фект следващата седмица.

От своя страна акциите на AT&T са паднаха с 4% след новината.

Паразлъци за милиарди

Няма данни каква е цената, която AT&T е готова да плати за Time Warner. Пазарната стойност на Time Warner към момента  е около 72 млрд долара.

При всички положения, сделката ще бъде предмет на продължителен регулаторен преглед.

Това е така, защото ако се случи, придобиването на Time Warner ще затвърди AT&T като една от доминиращите медийни компании в САЩ, със значителен пазарен дял над създаването и разпространението на ТВ програми.

AT&T наскоро приключи  сделка за придобиването на сателитния доставчик DirecTV, който има достъп до 20 милиона домакинства в САЩ и също така притежава правата върху пакета за Националната футболна лига.

Контролът върху публичните комуникации

През широколентовата си U-Verse услуга AT&T има още 5 милиона абонати в САЩ. Компанията притежава още огромен бизнес с безжични и стационарни телефонни услуги.

С добавянето на Time Warner, AT&T ще получат значителен контрол в областта на медиите в САЩ и света – CNN, HBO, колекция от ценни кабелни канали като TNT и Cartoon Network и филмовото студио Warner Bros.

Това не е първият опит за закупуване на Time Warner. Рупърт Мърдок направи  оферта за Time Warner през 2014 г., но я оттегли, след като стана ясно, че Time Warner не се интересува от сделка.

- реклама -