небесно тяло Земята

Астрономи откриха небесно тяло, дошло на Земята от друга планетарна система

Небесното тяло, което навлезе в земната атмосфера през януари 2014 г., е дошло от друга планетна система в диска на Млечния път. За това съобщиха учени от Харвардския университет, цитирани от Сайънс алърт.

Учените анализирали свързани с поява на метеори случаи, които са регистрирани в базата данни на Центъра за изследване на околоземни обекти на НАСА. Специалистите открили информация за обект, който се движел със скорост 60 км/сек към Земята, минавайки край Слънцето.

Те смятат, че небесното тяло било с диаметър 1 метър, тъй като изгоряло в атмосферата и не достигнало до земната повърхност.

Учените освен това изследвали траекторията на обекта въз основа на скоростта му и установили, че той не бил гравитационно свързан със Слънцето, т.е. не орбитирал около светилото.

Обектът се движел толкова бързо, че преодолял гравитацията на звездата, която не оказала почти никакво влияние върху маршрута му. Това е възможно, единствено ако небесното тяло се е формирало далеч извън пределите на Слънчевата система.

Източник: БТА

- реклама -