Астрономи откриха къде точно е центъра на Слънчевата система

Специалистите от гравитационната обсерватория NANOGrav изчислиха точното положение на центъра на Слънчевата система. Благодарение на това учените ще могат да използват неутронни звезди за търсене на най-слабите и бавни гравитационни вълни. Статия, описваща работата, е публикувана от „Astrophysical Journal“.

„Опитваме се да използваме пулсарите на Млечния път, за да наблюдаваме колебанията на пространство-времето – точно като паяк седи в центъра на мрежата и наблюдава треперенето на нишките си. За да разпознаем и най-малките космически колебания от този вид, трябва да знаем къде точно е центърът на Слънчевата система“, обясни един от авторите на изследването, доцент в университета Вандербилт в Нашвил (САЩ) Стивън Тейлър.

Дълго време се смяташе, че центърът на Слънчевата система е Слънцето. Когато учените се опитали да изчислят положението на този център, разчитайки на масата на Слънцето и планетите, се оказало, че в действителност това далеч не винаги е било така.

Това се дължи на факта, че гравитационните взаимодействия между Слънцето, Юпитер и други гигантски планети карат нашето светило да „блуждае“ около центъра на масата на Слънчевата система, като периодично напуска тази точка и се връща към нея. Например през 1990 г., както предполагат астрономите, центърът на масата е бил на границата на сърцевината на слънцето, докато сега е на няколкостотин хиляди километра от повърхността на слънцето.

Изчисляването на точното положение на тази точка, както отбелязва Тейлър, е особено важно през последните години, тъй като без нея учените не могат да използват радиосигналите на пулсари, въртящите се неутронни звезди, за да търсят следи от най-„бавните“ гравитационни вълни.

Изследователите изчислили позицията на тази точка с точност около 100 метра и се научили как да прогнозират промените в нейното положение.

Изследователите се надяват, че поради техните резултати качеството на наблюденията на забавянето на пулсарните сигнали в рамките на NANOGrav ще стане много по-добро. Може би благодарение на това астрономите ще могат да открият първите свръхдълги излъчвания на гравитационни вълни от сливането на свръхмасивни черни дупки в далечни галактики.

- реклама -