Астрофизикът Тихомир Димитров пред FN: Мечтае да подготви третия български космонавт

Тихомир Димитров е успешен графичен дизайнер до 2012 година, когато живота му се преобръща. Кацането на марсохода „Кюриосити“ отприщва любовта му към Космоса и той му се посвещава.

Воден от любопитство и жажда за нови знания, той създава собствен сайт – HumansInSpace.org, а след това завършва деветседмична програма „Космически предизвикателства“ у нас. Разбрал, че „неговото бъдеще е в Космоса“, той стига и до САЩ, където учи по програмата „Космически науки“.

Той създава първата у нас „Космическа академия“ и вече е запалил огънчето на страстта към Късмоса на десетки деца. А каква е неговата мечта….сега разказва пред Flashnews самия Тихомир Димитров.

Кое ви запали по Космоса и как решихте да се занимавате с това и да създадете академия?

Завърших в Охайо програмата „Космически науки“, организирана от НАСА и Международния космически университет. После си напуснах и работата, имах хубава работа като графичен дизайнер. Преориентирах се заради програмата в щатите и интереса ми към Космоса.

Видях в САЩ как хората се образоват и впечатлява от програми и музеи за Космоса. Такова нещо няма в България и реших да го създам. Така се появи идеята ми за Космическата академия. Една година преди това проектирахме уроците, мислихме ги и тествахме с групи. Създадохме уникални наши уроци, които има всичко необходимо.

Получава ли ви се, успяхте ли да грабнете децата?

Това е целта ни. Искаме да заинтересуваме деца от математика, инженерство, астрономия, физика. Децата излизат ентусиазирани от нашите занятия, родителите още повече са впечатление. Децата със седмици разказват какво са научили. Малчуганите в къщи правят практически проекти. Ние учим децата и да са по- стойностни хора, да са добре възпитани, да опазват Земята, да имат силен интерес към науката.

В какво се състоят вашите уроци и насочвате ли децата в бъдеще къде да учат?

При нас децата са от 6 до 12 години. Малко рано е да казваме къде да учат в САЩ или космически университети в Германия.  Сега от септември отваряме програми и за тинейджъри, така че там ще ги насочваме вече. Стремим се като завършат нашата програма да имат материали за вкъщи. Има деца, които правят огромно впечатление. Имаме един Данчо на 8 години, той е изграден астрофизик от сега. Знае много, майка му и баща му са го оставили с един таблет и две космически енциклопедии и детето поглъща знания от тях.

Готвите ли се да създадете следващия български астронавт?

Така е. Аз самия имам амбиции да стана астронавт, ако не аз тези деца, те са по-млади. Мисля, че това е реалност. Ние не сме в САЩ и не можем да ги заведен в космическа станция, но се стремим максимално много да ги впечатлим и  подготвим. Ние сме още начинаеща компания, надявам се в близко бъдеще и с по-големи проекти да се занимаваме.

Тихомир Димитров и бившият директор на НАСА Чарлз Болдън

Обучавате деца, но вие самия обучавате ли се, усъвършенствате ли се? Защото и вие имате мечта да летите в Космоса, нали?

Да. Карам две магистратури в момента- астрономия и космическо инженерство. Поддържам се във форма, тренирам, уча ежедневие, изпити имам. Нямам връзка с космическа агенция и нямам дата за излитане в Космоса, но аз се подготвям да стигна най-далече. Дали това един ден ще се случи нямам представа. Правя всичко възможно от моя страна това да стане. Ако не, нали знаете има една приказка: „Цели се в звездите, за да стигнеш до Луната“.

 

 

 

 

 

- реклама -