ваксини АстраЗенека

„АстраЗенека“ обяви, че е открила „печелившата формула“ за ефикасност на ваксината

Британската фармацевтична компания „АстраЗенека“ е открила „печелившата формула“ за ефикасност на ваксината срещу Ковид-19.

Продуктът на компанията, която е разработена със специалисти от университета Оксфорд очаква одобрение от британското правителство в близките дни, съобщи АФП.

„Смятаме, че сме открили печелившата формула за постигане на ефикасност на ваксината с две дози“, заяви изпълнителният директор на компанията Паскал Сорио пред в.“Сънди таймс“. Той увери, че ваксината дава „100 процента защита“ срещу тежките форми на COVID-19, предаде БТА.

Британската компания обяви през ноември междинни резултати от мащабни тестове на потенциалната ваксина във Великобритания и Бразилия, според които ваксината е 70 процента ефикасна срещу резултат от над 90 процента ефикасност на ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Модерна“.

Във Великобритания се появиха съобщения, че ваксината на „АстраЗенека“ може да получи одобрение за използване в страната в началото на идната седмица, след като в началото на декември бе издадена разрешително за прилагане на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Британското правителство вече е договорило доставката на 100 милиона дози от ваксината на „АстраЗенека“ и университета в Оксфорд. Според британския в.“Сънди телеграф“ разпространението на ваксината в страната ще започне на 4 януари и правителството се надява през първите две седмици над два милиона души да бъдат имунизирани с първата доза от нея.s

- реклама -