"АстраЗенека" ваксини
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„АстраЗенека“ оставя ЕС и България без ваксини за коронавирус

Пожар в Индия ще остави Европа без ваксините на „АстраЗенека“. Това съобщиха редица водещи медии от Стария континент. Пожарът в комбинация със затруднения и в Белгия, ще намали производствените мощности с 60%. В Белгия производствените мощности се управляват от партньорската „Новасеп“.

„ЕС ще получи само 31 милиона доза ваксина в първото тримесечие на 2021-а. Това е с 60% по-малко от предвиденото“, заяви висш служител на „АстраЗенека“ пред Ройтерс. Компанията трябваше да достави около 80 млн. дози до края на март.

България е поръчала точно 4 518 323 бройки от ваксината на „АстраЗенека“. Дозите трябва да дойдат до края на годината. Ако периодът се раздели на четири, това означава по около 1 130 000 дози на тримесечие.

Информация на австрийския вестник „Курир“ твърди, че Австрия ще получи едва 600 000 дози от договорени 2 100 000 за първото тримесечие. Това означава около една трета от договорените дози. Тоест за България цифрата ще е около 376 000 бройки. Което означава, че плановете за около 2 млн. ваксинирани българи до лятото няма как да се осъществят.

От другите две ваксини – на Pfizer/BioNTech и Moderna България е поръчала общо количество от 4,4 млн. дози до края на годината. Те обаче се поставят на два пъти, тоест стигат за 2,2 млн. души.

- реклама -