AstraZeneca

AstraZeneca с продажби за 275 млн. долара от ваксината за Covid

Британският фармацевтичен гигант AstraZeneca отчете продажби от ваксината си за Covid през първите три месеца на годината за 275 милиона долара (227 милиона евро), съобщи АФП.

За първи път компанията разкрива данни от продажбите на една от водещите ваксини в света.

Ваксината за Covid-19 на AstraZeneca е разработена от университета в Оксфорд и е ключова за бързото ваксиниране на Великобритания. Общественото доверие в нея обаче понесе удар заради притесненията за връзки с много редки кръвни съсиреци и компанията води юридическа борба с ЕС заради недостига на доставки.

Компанията оповести отчета за приходите, показвайки, че нетната печалба се е удвоила през първото тримесечие до 1,56 млрд. долара, в сравнение със 780 млн. долара година по-рано. Приходите са скочили с 15 процента до 7,32 милиарда долара през отчетния период, се казва в информацията на АФП.

Малко по-късно в мейл, изпратен от представители на централата на компанията до Flashnews се съобщава следното:

„Приходите на АстраЗенека от ваксината през първото тримесечие възлизат на 275 милиона долара. Нетната печалба на компанията от ваксината, обаче отбелязва отрицателен ръст през това тримесечие. Резултатите на тримесечие ще варират и ние продължаваме да бъдем ангажирани да доставяме ваксината без печалба, през периода на пандемията.“

- реклама -