Асоциацията на свиневъдите пред FN: Свинското месо ще поскъпне, а бизнесът ни загива

Заради разпространението на африканската чума, има тенденция и цената на свинското месо у нас да продължи да се увеличава. За една седмица килограм свинско се увеличи с 19 стотинки.

До колко може да скочи цената и как бизнеса ще оцелее след африканската чума, отговорите от председателя на Асоциацията на свиневъдите в България д-р Добрин Папазов.

Ще скочи ли цената на свинското след африканската чума и с колко?

Разбира се ще скочи цената, трудно ми е да кажа с колко. Като няма достатъчно животни ще има по-високи цени. Това е нормално да се случи на пазара за месо.

Имате ли доста засегнати членове от Асоциацията, които избиват животните си?

Имаме засегнати 40 хиляди животни и от вчера още толкова. Засегнати са стопани от русенския регион.

Какво е бъдещето на тези стопани?

Бъдещето е да затворят този бизнес за дълъг период от време. Няма как да възобновят свиневъдството веднага.

Колко време ще им отнеме да започнат да гледат пак свине?

Няма да продължат този бизнес. Ще е безсмислено да го възобновят. Дори да получат обезщетения няма да могат да възстановят инвестицията си.

В световен мащаб има зараза от африканска чума. Ще поскъпне ли и вносното месо?

То и сега е по-скъпо от българското. Но в цивилизованите държави няма чума, има само в такива като Румъния и България, където не се спазват законите.

Как оценявате мерките, които се вземат за ограничаването на чумата по свинете?

Закъснели са с 2 години.

На международните пази свинското поскъпва

Производителите на свинско месо у нас отчитат покачване на световните цени и очакват ново в следващите месеци. Причината – разпространението на африканската чума по свинете в Азия. Цената на суровината на световните пазари вече регистрира 30-процентен ръст през пролетта. Сега има запазване, а прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.

Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината  си от ЕС. У нас месото е по-скъпо със 7 на сто за месец и с до 22% за година. Очакванията са цените да продължат да растат и да стигнат 4 лв./кг кланично тегло. За сравнение цените на едро през същите месеци на миналата година бяха около 3 лв./кг.

Китай е най-големият производител на свинско месо в света. За година количеството е 58 млн. тона. Заради заразата в последните месеци там са избити над милион и 200 хиляди свине. Именно огромният недостиг в Пекин, ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос.

Прогнозата е, че заради АЧС производството на свинско месо в Китай ще спадне с 30% през тази година.

По данни на Института за аграрна икономика броят на закланите животните в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от милион и половина прасета.

- реклама -