Асоциация на прокурорите: Новият главен прокурор да е от средите на прокуратурата

Най-подходящият вариант и най-практически удачният вариант е да се намери кандидатура за главен прокурор на Република България, която да произхожда от средите на прокуратурата. Това каза Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България на кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания”.

Той припомни, че досега, поне в демократичната история на нашата правна система, всички главни прокурори са били представители не от средите на прокуратурата. „Има ли сме главен прокурор, който е представител на научните среди, на адвокатурата, колеги съдии. Считаме, че най-подходящият вариант и най-практически удачният вариант е да се намери кандидатура за главен прокурор на Република България, която да произхожда от средите на прокуратурата ”, посочи той. Владимир Николов изтъкна, че това е не защото друг колега не би бил перфектен главен прокурор, не защото досегашните главни прокурори не са направили всичко по силите си и не би трябвало да им се отдаде обективно дължимото за това, което са постигнали. „А, защото при един мандат от 7 години, бих казал, че един професионалист, който е горял всекидневно в работата на прокуратурата, който има дългогодишен опит в кариерата, който е наясно с изключително специфичните механизми на работа на нашата система, би имал образно казано един летящ старт”, подчерта той. В другият вариант, друг кандидат, според думите му, би имал нужда от определен период, в който да се запознае и да усети пулса и механизмите, по който работи тяхната институция.

„Ние предлагаме и защитаваме тезата, че в прокуратурата на Република България има достатъчно достойни и безукорни професионалисти, които могат да заемат този пост”, заяви Николов.

- реклама -