Асгардия- първата космическа нация в историята

Човечеството вече има своята първа космическа нация. Поне на теория. Тя се казва Асгардия и вече е извела в орбита сателит, за който казва, че е нейната територия, съобщава онлайн изданието CNET.

Официалното име на малкия сателит е „Космическо кралство Асгардия“. То е с доста малка територия – сателитът е с размер на кутия натурален сок.

 

Все пак той е своеобразен дом на над 300 000 души, които са се записали като „граждани“ на Асгардия.

Основната им привилегия е, че имат право да съхраняват данни на борда на сателита, който се казва Asgardia-1. Това им дава възможност да държат информацията си защитена от нежелани погледи. Данните обаче не може да са незаконни, защото правилата на Асгардия са базирани на законите на Австрия.

 

Юридически Асгардия надали някога ще стане реална държава. Тя не изпълнява едно от основните условия – не е възможно човек физически да живее на нейната територия. Освен това не е призната от нито една друга държава и няма изгледи това да се случи.

Според асгардианците обаче, това не е проблем. Техният дългосрочен план е един ден те да имат бази или колония на Луната, космически станции и дори присъствие на други планети. През това време Асгардия продължава с приемането на „жители“, както и в момента се готви за избори за парламент, лидери и конституция.

- реклама -