Асена Сербезова, па
Снимка: кадър bTV

Асена Сербезова: Личните лекари и фармацевтите ще бъдат активно включени във ваксинационната кампания

Новият здравен министър Асена Сербезова каза, че от 1944 г. насам на стола на здравето е имало общо 33 министри, без да се броят служебните. „Около 400 дни се задържа един здравен министър средну у нас. За реформи и промени трябва да има пълен хоризонт и мандат“, обясни Сербезова.

„Постът на министър на здравеопазването не се поема с мисълта, че е добре за кариерата. Трябва да се поема като възможност да се направят малки и добри неща за здравеопазването“, каза тя.

„Знаех много добре с какво се захващам. Няма да бъда сама – има много подготвен екип и съветници. Имам и предистория в администрацията“, заяви още тя.

Ваксинацията у нас

По думите на Сербезова хората в страната имат най-много доверие на фармацевтите и личните лекари. Поради тази причина те ще бъдат активно включени в кампанията за стимулиране на имунизацията срещу коронавируса.

„Лекарите и фармацевтите могат да дадат по-специфична информация за хората. Има хора, които са в негативизма и отрицанието на ваксините изобщо, но те са между 10 и 12%. По-големият процент се колебаят и с подходяща информация може да се получи отговор на въпросите“, каза Сербезова.

За имунизацията на деца, Сербезова коментира, че тя ще се извършва във ваксинационните пунктове, като предстои да се уточнят механизмите на работа.

Относно новият вариант „Омикрон“ здравният министър коментира, че е трудно да се прогнозира какво ще е поведението му в държава с едва 30% ваксинирани.

Казусът с болница „Лозенец“

„Оказа се, че нито една от трите страни в този казус не желае това сливане. Това може да породи редица проблеми“, каза Асена Сербезова.

Преди дни тя спря процедурата по сливането на трите болници.

„Сливането е подписано буквално няколко часа преди края на мандата на предишния министър. Само Кацаров може да отговори, защо го е направил“, каза Сербезова.

„Моята работа е да защитя интересите на работещите в тези болници и интересите на техните пациенти, и на децата, разбира се“, каза здравният министър.

Реформа в здравеопазването

„За да има сериозни реформи, трябва да има екипност, стратегия и визия. Както и пълен мандат. Профилактиката, реформата на Спешна помощ, ясна представа какво става по веригата и осветляване на процеса чрез дигитализация“, каза Сербезова.

Източник: bTV

- реклама -