Асен Василев, подкрепа, бизнес, компенсации, ток, цени

Асен Василев за компенсациите заради скъпия ток: Не може тежестта да се прехвърля на държавата

Министърът на финансите Асен Василев изглежда е против исканията на бизнеса за увеличение на компенсациите заради скъпия ток у нас. По време на участието си в съвместното заседание на финансовата и енергийната комисии в Народното събрание той настоя за „балансирана“ подкрепа. Обяви и, че е против тежестта от бизнеса да се прехвърля на държавата.

„Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса. Трябва държавата да поеме това, което е, как да кажа, допълнителен риск, но не може напълно да се прехвърли рискът от пазарните субекти към държавата. Това би било изключително лоша практика„, коментира Василев.

По думите му износът на електроенергия увеличава цената й:

„Ситуацията в електроенергийния сектор е драматична, но тя се дължи не заради повишено потребление или намалено предлагане на българския пазар, а на свързването на българския пазар с международните пазари и голямото ниво на износ“, коментира Василев.

Той отново потвърди, че 850 млн. лева са отделени за подпомагане на бизнеса във връзка с високите цени.

В заседанието на комисиите присъства и енергийният министър Александър Николов. Той коментира, че се обмисля отпускане на помощ и за битовите потребители на природен газ. 

„В резултат на последните промени в цените на природния газ ще се разработи допълнителна помощ и за битовите потребители на природен газ, за да се намалят разходите за отоплителния сезон“, каза Николов.

Размерът на помощта ще се съобрази с новото ценово решение, с което от 1 януари се повиши цената на природния газ с над 30 процента, предава БТА.

„Следва да съобразим помощта и размерът й с новото ценово решение и ще бъдат оповестени, веднага след като имаме яснота докъде може да разширим помощта с оглед на това да се вместим във възможностите както на държавния бюджет, така и с потенциално допълнително разходи, които са реализират било от Фонда за сигурност на енергийната система или дивиденти от дружествата, които са под шапката на Българския енергиен холдинг“, заяви Николов.

По повод скъпата електроенергия за бизнеса, министърът коментира, че компенсациите са разширени до всички енергоразпределителни дружества. Според него по този начин се намалява натискът за преносни услуги и това е допълнителна помощ.

„Тъй като това се прави в национален мащаб, е доста по-ефективно с оглед на липсата на каквито и да било рискове от блокиране на процеса от страна на Европейската комисия“, изтъкна Николов.

Той допълни, че Министерството на енергетиката е прегледало абсолютни всички мерки, които са взети в страните членки на ЕС.

Енергийният министър припомни, че компенсациите за скъпия ток за бизнеса за декември са 75 процента от разликата за базова цена за юли 2021 г. от 185,59 лева за мегаватчас до ръста на конкретния месец по официални борсови цени, но не повече от 30 на сто от реалната борсова цена.

Припомняме че в края на 2020 г. цената на електроенергията на борсата в сегмента „ден напред“ достигна почти 700 лв. на мегават час. При средни цени в последните години от около 100-150 лв. Към днешна дата електроенергия на свободния пазар се продава на цени от 360 лв. на мегаватчас.

- реклама -