Асен Василев възмути учителите, искат му оставката

Политиците да си мерят думите, призова пред БНР Юлиян Петров – председател на синдикат “Образование” към КТ „Подкрепа“,

които поискаха оставката на Асен Василев като партиен лидер.

Участие на бившия финансов министър и съпредседател на ПП в предаването „Лице в лице“ по бТВ стана повод за острата реакция на синдиката.
Там той каза: „Когато оставиш учителите да ходят с дупки по чорапогащниците, както имахме 10 години такъв период, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да трябва да навлизат нови кадри“. 
 
„Българското образование десетки години беше оставено на финансиране на остатъчен принцип.
Авторитетът на българския учител също беше оставен недофинансиран„, призна Петров, но подчерта, че казано по този начин е недопустимо.
За оставката той обясни, че това е една морална закачкаБългарските учители не очакват оставката, дори се съмняват, че Василев ще се извини, отбеляза Юлиян Петров и добави:
„Ние сме учители и трябва да кажем, че някои неща са недопустими да ги изречем за друг човек.
Няма как да създадем едно усещане, че една професия е с дупки, лошо облечена или нещо такова, защото разлюляваме един фундамент – този на възпитанието, на гражданственост и на държавата като цяло.
Надявам се самият той и всички други като него да са го разбрали и да се замислят като говорят за българския учител“.
За нас подкрепата на ГЕРБ няма значение, категоричен бе той. И още:
Не правим политически изявления. Не бихме искали да бъдем употребени. Искаме да кажем кое е правилното и кое не трябва да се случва.
Един политик, един държавник трябва много да мери своите думи към всички хора“.
Нека се върнем към възпитанието, към правилата, които учим в училище. Много са случаите, в които се говори с такъв знак за учителите. Това е лош индикатор на възпитанието в една държава, възпитанието, което в училище остана на много заден план и сега се стремим да го възродим“, коментира Петров.
По думите му стачната готовност не е заради Асен Василев, а е насочена към новия бюджет. Тя беше от преди този случай и тя си остава, отбеляза той.
- реклама -