Асен Василев, фирми, закон Магнитски

Асен Василев: Трябва да се идентифицират всички юридически лица в списъка на фирми, свързани със санкционираните по „Магнитски“

В решението на МС ясно е записано, че трябва да се идентифицират всички юридически лица в списъка на фирми, свързани със санкционираните по „Магнитски“.

Това обясни на брифинг финансовият министър Асен Василев.

От всички министерства са дадени указания за всички предприятия с над 50% държавно участие да огледат съществуващите договори и взаимовръзки, все още нямаме обратна връзка, уточни министър Василев.

Решението на правителството ползва по-тясна дефиниция за свързани лица в сравнение с ДОПК и КПКОНПИ, за да не бъде атакувано като незаконно, обясни Василев.

Правителството продължава да издирва съдружници, членове на управителни органи на фирми и други свързани с тримата санкционирани от САЩ българи Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Тримата бяха санкционирани по закона „Магнитски“, а правителството реши да състави свой черен списък, за да не бъдат наказани държавни фирми за работа със свързани с тримата компании. В сряда вечерта МФ публикува първото допълнение към българския списък с над 30 фирми собственост на Божков или Пеевски.

- реклама -