Асен Василев
сн. БГНЕС

Министър Василев: Ще се проверяват фирми, получили големи суми от държавата, под наблюдение ще са и доходите на митничарите

Министерство на финансите започва проверка на фирмите, получили най-големи суми от държавата – по данни на служебния министър Асен Василев през 2020 година са дадени 15.8 млрд лева на частни компании. Справка показала, че 7 фирми са получили общо 3.4 млрд. лева През тази година до края на април 3 фирми са получили близо 1.3 млрд. лв., обяви той на пресконференция. Справката е показа също, че от 2017 до 2020 г. НАП на основание 10-годишен давностен срок е отписала над 10 млрд. лева. Към момента не са събрани общо 9.9 млрд. лв. от тях. Най-големият длъжник дължи 161.6 млн. лв.

Закритото през 2019 година звено за последващ контрол в агенция „Митници“ ще бъде възстановено, а всички работещи в агенция ще минават проверка на доходите и тяхното имотно състояние, съобщи финансовият министър Асен Василев. Това ще стане с промени в правилника на агенцията, които ще бъдат пусната за обществено обсъждане.

По думите му първите 100 фирми в списъка с длъжници трябва да издължат 2 милиарда лева. „Дотук очертаната картина е силно притеснителна за мен. Това е на картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на премахнат данъчен контрол. Една картина, позволила да се натрупа огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягване на плащане”, посочи министърът.

Той беше категоричен, че от днес започва системната работа, за да се решат тези проблеми. „Защото, ако не предприемем действия, няма да има пари нито за пенсии, нито за здравеопазване, нито за образование. Затова започваме проект по електронно фактуриране и ще се прави предрегистрационен ДДС контрол на фирмите, за да не се създават фирми, чиято единствена цел е да се точи ДДС”, допълни Василев.

- реклама -