Асен Василев призна: изхарчили 9 млрд. лева, планират нов дълг

Макар кабинетът да е на по-малко от месец, е направил вече харчове за близо 9 млрд. лева. Признанието дойде от интервю на финансовия министър Асен Василев по bTV. То реално потвърди думите от сутринта на финансиста и бивш вицепремиер Николай Василев, че управляващите са изхарчили 9 млрд. лева за 9 дни. По думите му това правело правителството „по-ляво от това на Жан Виденов“.

Самият Василев уточни, че сумата е „малко под 9 млрд. лева“, като 1,2 млрд. лева са от преизпълнение на приходната част. Половината от сумата пък – 4,1 млрд. лева е за издръжка на кабинета. По думите му това е „нормална издръжка“. За пенсиите са отишли 750 млн. лева.

Василев потвърди също, че през юни се планира актуализация на бюджета. Това се налагало заради политики, заложени в коалиционното споразумение, които нямало как да се остойностят в момента. Посочи също, че ще бъде теглен нов дълг, „но само за финансиране на част от дефицита“.

КОМПЕНСАЦИИ

Битовите абонати, ползващи газ, ще бъдат компенсирани от държавата заради скока на цената на синьото гориво за месеците от декември до март. Това стана ясно още от интервюто. Василев посочи, че точният начин, по който ще бъде приложена схемата, както и размерът на компенсацията ще бъде казан от Министерството на енергетиката. За компенсации на битовите потребите кабинетът предвиди 200 млн. лева, като мерките ще засегнат 140 000 български семейства.

Очаква се схемата да бъде обявена в началото на идната седмица. Пак тогава се очаква да бъде обявен и механизмът за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията и газа.

По-рано днес шефът на КЕВР Иван Иванов предупреди, че след края на мораториума върху цените на тока сметките може да се вдигнат драстично. Василев обаче заяви, че цената на тока може изобщо да не се вдигне, ако бъдат приложени редица мерки. Една от тях според него трябва да е да се направи пълна проверка – доставчик по доставчик – на разходите им, а също и на бъдещите им планове.

ПРОВЕРКИ

„Преди да се приемат ценови решения, КЕВР трябва да провери какви са били разходите и съответно какви са плановете за бъдещи разходи. Това не става само на хартия, а трябва да се мине през истински одитен процес“, заяви той. Даде за пример 2013 г., когато след проверки на КЕВР на разходите на държавните дружества били намерени 800 млн. лева резерви. Половината се оказали разходи за външни консултанти. Според Василев подобна проверка сега можело да се направи за месец и половина. Отделно трябвало да се търсят механизми за това как пазарът да започне да функционира по-нормално. „Това означава регулация на търговията на този пазар. В това число и до каква степен да се допускат финансови играчи на него“, каза той.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Той коментира и позицията, разпространена преди няколко часа от „Булгаргаз“. В нея от дружеството заявиха, че са станали жертва на дезинформационна кампания. Причината – твърдения на представители на управляващите, сред тях и самият Василев, че компанията продавала евтин газ от „Чирен“ навън. От „Булгаргаз“ категорично отрекоха това. Министърът обаче заяви, че получил информацията по „официални канали“ – от ДАНС и Икономическа полиция. „Доколкото знам и ДАНС, и Икономическа полиция работят по въпроса, за да потвърдят информацията“, заяви той.

СУБСИДИЯ

Василев коментира и разкритието на лидера на ИТН Слави Трифонов, че партия без един депутате взела 637 000 лева субсидия.  „Социалдемократи“. Става въпрос за Политическо движение „Социалдемократи“, които бяха сред трите мандатоносители на „Продължаваме промяната“. Финансовият министър заяви, че парите ще бъдат ползвани в ПП. Даде да се разбере също, че е за промяна на начина на финансиране на партиите. „По принцип финансирането на партии чрез субсидия според мен не е най-добрият механизъм. Трябва да се намери по устойчив механизъм. Най-малкото трябва да има някакъв тип минимална издръжка на офиси, ако щете и за сътрудници в 28 града и дотам. Това би било един по-разумен начин. Такъв начин все още няма в НС. Предполагам, че г-н Трифонов ще го постави на дебат“, заяви Василев. Като пример за финансиране той даде „доброволното отчисляване“

- реклама -