Асен Василев прехвърли на Надежда Йорданова вината за БГ варианта на „Магнитски“

На правосъдния министър Надежда Йорданова прехвърли отговорността за БГ варианта на закона „Магнитски“ финансовият министър и вицепремиер Асен Василев. Това стана в интервю на Василев за NOVA.

Захариева: Проектът за български закон „Магнитски“ е мракобесен и срамен

Скандалът с изтекъл в медиите проект на закона разтресе държавата в средата на седмицата. Причината е, че документът предвижда съвет към МС, оглавяван от финансовия министър, да може

да вкарва хора и фирми в санкционни списъци без съдебен контрол.

Текстовете отнесоха лавина от критики и бяха наречени от опозицията фашистки. От управляващите пък  френетично започнаха да си прехвърлят топката кой ги е написал, като всички отчаяно се отричаха от тях.

Днес, в интервю за NOVA, финансовият министър Асен Василев също отрече да е автор на въпросния вариант, като направо прехвърли вината върху МП.

„Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието. В нея влизат ДАНС, БНБ, КФН, МФ, МВнР, МС мисля също са представени вътре. Тя се ръководи от хората, които могат да напишат този закон – Министерството на правосъдието“, заяви той.

Василев допълни, че не е сигурен доколко изтеклият в медиите вариант съвпада с коментираните от работната група. Причината е, че

имало три-четири варианта.

Те пък били изработени по две линии. Едната – за прилагане на европейските санкции. А другата – за прилагане на санкции от трети страни, какъвто е случаят със санкциите на САЩ по глобалния закон „Магнитски“. В същото време Василев каза, че предвидените в проекта завишени правомощия на финансовия министър били предвидени от регламента на Европейската комисия за директно прилагане на европейските санкции.

„Смятам, че това е буря в чаша вода. Ако има истински законопроект, трябва да мине обществено обсъждане, МС, след това НС. Някой вади някакви текстове, които са в абсолютно суров вид. И работната група казаха, че имали още 2-3 варианта. Тези текстове са много далече от закон. Това са някакви съчинения, които някой е започнал да прави“, заяви Василев. И допълни:

За да стане нещо фашистко трябва параментът да го приеме.

По думите му България трябвало да си защити икономиката и финансовата система от санкциите. На въпроса кога ще има български вариант обаче пак прехвърли към МП: „Питайте Министерството на правосъдието кога ще има български вариант“.

В коментар за плана за приемането на еврото Василев бе категоричен, че страната ни все пак ще се присъедини към еврозоната през 2024 г.

На въпрос докъде са стигнали танкерите с втечнен газ от САЩ, Василев посочи, че доколкото знае те се разтоварват в момента.

- реклама -