Асен Василев подписа меморандум за разбирателство с ЕБВР

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо подписаха меморандум за разбирателство.

Това стана в присъствието на премиера Кирил Петков.

С подписването на меморандума международната финансова институция ще подпомогне българското правителство в провеждането на структурни реформи и в реализацията на проекти, финансирани от фондове на ЕС през програмния период 2021 – 2027 г., съобщават от правителствения пресцентър.

ЕБВР ще окаже подкрепа и за проекти в енергийния сектор, включени в българския План за възстановяване и устойчивост.

Той включва 6,3 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства от ЕС.

В него са заложени проекти и реформи в ключови области като здравеопазване, образование, транспортна свързаност, енергетика, дигитализация и бизнес среда.

По време на подписването министър-председателят подчерта, че България има един много добър работещ План за възстановяване и устойчивост, чрез който ще бъде подпомогнато провеждането на редица реформи в страната ни.

Премиерът Петков изтъкна, че експертизата и опитът на специалистите  от Европейската банка за възстановяване и развитие ще бъдат от изключителна полза на българското правителство за подобряване на качеството на проектите.

- реклама -