Асен Василев, НАП, данъци, приходи

Асен Василев: Основна задача на НАП е увеличаване на приходите с фокус върху големите данъкоплатци

Основната задача на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци и да се махне терорът, който седи над малките данъкоплатци.

Това каза на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев, който представи екипа си.

За зам.- министър е назначена Виолета Лорер. Тя ще отговаря за бюджетната сфера.

Ваня Стойнева е другото назначение в екипа на министъра. Тя ще поеме ресор възстановяване на европейските средства, евросредствата, отчетени по програмите, държавните помощи и координация по Плана за възстановяване.

Трети зам.-министър е Моника Бийчър. „По устройствен правилник назначаването й е позволено, въпреки че не е често срещано в министерството”, заяви Василев. „Назначаването й е оправдано, тъй като имаме няколко тежки задачи, свързани с одита на европейските средства”. В ресора й ще влезе Дирекция централно възлагане на обществени поръчки.

С решение на Министерски съвет от днес Румен Спецов е назначен за директор на Национална агенция по приходите. Павел Тонев поема ръководството на Агенция „Митници”.

Василев обясни, че досегашният директор на НАП Галя Димитрова е освободена от своя поста за системно неизпълнение на своите професионални задължения.

Служебният финансов министър напомни, че по време на нейния мандат е станало изтичането на личните данни на българските граждани, също така не е направено нищо в посока да се засили сигурността. Друга причина е ниската събираемост и ниското потвърждаване на ревизионните актове. Така например от 4 млрд. лева, НАП при Димитрова е успяла да събере едва 2 милиарда, уточни Василев.

„Фокус върху фирми, които потребяват държавен ресурс, било от държавния бюджет или оперативните програми, и всички техни подизпълнители, защото там се установяват сериозни липси.

Данните, които имаме от Приходната агенция, е, че за периода 2017 – 2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани. 45% не са събрани. Начислени са 4 милиарда 29 милиона и 846 000 лв. вземания с ревизии, а са събрани 2 милиарда 252 милиона 379 000 лв.“, допълни той.

Според Василев ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост.

„66.5% са потвърдени изцяло или частично. Другите не са. Това означава, че ревизионният акт е издаден. След това има в НАП дали този акт трябва да бъде потвърден или отхвърлен на първа инстанция. След това има и съдебна инстанция. Това говори за качеството на ревизионните актове“, обясни служебният министър.

Той обеща в следващите 2 месеца да има проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса.

„Дали ги връщат. Дали касовите наличности са там, или не са там, защо се налагат поредни тегления на големи суми. Всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група. Трябва да бъдат сложени под особен фокус на НАП“, подчерта Асен Василев.

Той също така коментира дали ще се наложи изтеглянето на допълнителни заеми в близко бъдеще.

„Дали ще се наложи емитирането на дълг зависи от разходите на бюджета. До края на годината можем да емитираме дълг 3,7 милиарда. Ако не трябва, няма да бъда емитиран“, каза министър Василев.

Той заяви, че до десетина дни ще има готовност да отговори и на въпроса дали ще се наложи актуализация или някакъв вид корекция на бюджета. Това ще зависи от анализа, който предстои да бъде направен в приходните агенции.

„Ще ви помоля да ми дадете още седмица време, за да преценя дали е необходима актуализация или някакъв друг вид корекция на бюджета. До 7-10 дни ще мога да отговоря по-конкретно“, каза министър Василев.

Повече информация за план сметката за парламентарните избори през юли ще бъде дадена в понеделник.

 

- реклама -