Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор. „Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща цена на емисия, няма как този ток да бъде конкурентоспособен“.

Това коментира пред bTV министърът на финансите Асен Василев относно плановете за справедлив преход, срещу които енергетиците протестират, защото предвиждат затваряне на въглищните централи до 2038 г.

„Това, което казвам е, че тази професия, има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции и затова трябва да започнем плавен преход. Това казва и планът за справедлив преход – как да върви плавно този процес“, обясни Василев.

„Започнал съм разговор с енергетиците още през 2013 г. Истината е, че навсякъде в Европа, откакто беше приет механизмът за плащане на въглеродни квоти, стана ясно, че всички мини са на доизживяване. Тази година токът, произведен от въглища, е наполовина от този, произведен миналата година. И това не е защото някой ги ограничава, а защото пазарът е различен“, настоя министърът.

„Стара Загора не е район, където няма чуждестранни инвестиции или пътища. Той е регион, който се развива много добре, както и Пловдив. Видя се, че има и инвеститорски интерес за няколко милиарда именно в Стара Загора, подчерта Василев“. Той напомни, че на американските централи им изтича договорът през 2024 г. и 2026 г.

- реклама -