Асен Василев коментира случая Nexo с писмо до медиите

Съпредседателя на „Продължаваме Промяната” коментира казуса “Nexo” с писмо до медиите.

„В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България – пред медиите“, заяви Василев по повод днешния брифинг на прокуратурата и допълни: „Не били компютри, а компоти“.

Внушенията на прокуратурата,

че в Министерство на финансите е проведена някаква тайна среща, на която дружества, занимаващи се с криптовалута, са обсъждали с министър Василев как през системата „Борика“ да извършват разплащания в криптовалута, не отговарят на фактите, твърдят от ПП.

„През март 2022 г. в МФ е

проведена работна среща, на която официално са присъствали представители на „Борика“ АД, Асоциацията на банките в Българя и на Българска Финтех Асоциация, както и служители на Министерство на финансите – институция, която отговоря за законодателната рамка за разплащателните системи.

Целта на срещата е била

да се обсъдят законодателните и технически предизвикателства пред Финтех индустрията в България, с оглед готвените на европейско ниво регулации в сектора MICA и въвеждането на дигиталното евро от Европейската Централна Банка.

В разговора е бил поставен

и въпросът за сътрудничество между Финтех индустрията, банките и „Борика“ АД като установена разплащателна система, която може да се използва като основа за разплащания с дигитални валути и дигиталното евро.

В резултат на срещата беше

направена работна група, която да изработи идеи за законодателни промени.

Димките, пуснати от прокуратурата, имат само една цел: да заглушат дебата за контрол над главния прокурор и липсата на осъдителни

присъди по всички ключови

разследвания като това за АМ „Хемус“, „Капитан Андреево“ и къщата в Барселона”, пише още в позицията на „Продължаваме Промяната”.

Малко по-рано в ефира на предаването

„Денят на живо с Наделина Анева” Николай Денков също отрече Василев да има нещо общо с Nexo.

„Не сме получавали финансиране от Nexo. Асен Василев няма нищо общо с Nexo, и въвличане на името му е фантазия. Настимир Ананиев също няма нищо общо, освен общи проекти до 2021 г. с Антони Тренчев.

Те нямат общи бизнеси,

нямат нищо общо. Остава г-н Ракшеев, който до 2021 г. е бил служител на Nexo, не е бил управлението на компанията, а се е занимавал с регулярна дейност. Съчетаването на истински скандал с името на ПП е опит да се окаля партията, както ГЕРБ са окаляни със скандалите, от които не могат да се отърват. Разликата е, че тук говорим за фантазии – нека да ги проверят”, категоричен беше той.

- реклама -