сн. БГНЕС

Асен Василев: До средата на май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд. лева

Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от различни места, за да се покрият продължаващите нужди. Това заяви финансовият министър Асен Василев на съвместен брифинг с колегите си Николай Денков и Стела Балтова за новите мерки в подкрепа на бизнеса

„До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд. лева. От буфера са взети 283 милиона лева. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 млн. лева. 810 млн. лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране“, посочи Василев.

Служебният министър посочи, че е трябвало да се направи актуализация на бюджета. „Защото преди ние да влезем като правителство, вече е започнало да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел„, каза той.

сн. БГНЕС

Василев обясни, че активно се работи по изготвянето на нов пакет от мерки за възстановяване на бизнеса. „За щастие, епидемиологичната обстановка е такава, че няма затворени бизнеси. Ние трябва да минем в режим на подпомагане на бизнесите да заработят нормално и да преминат през икономическите трудности“, каза още Василев.

Борисов при със смях съобщените от служебния министър данни.

Това стана по време на среща на лидера на ГЕРБ с млади партийци. Според бившия премиер само преди няколко дни Асен Василев е казал, че няма проблеми в хазната.

„Но, сигурно са му казали сине майчин, ти какви работи си говорил. Имало е обаждане, защото на 23 май е казал, че теглене на нов държавен дълг няма да се наложи и фискално държавата стои добре и приходите се движат по план. Значи за 20-30 минути се срива бюджета на това момче“, посочи Борисов. И попита: „От изцедено нещо как ще намериш резерв за 50-те лева за пенсионерите? Това са над 100 млн., не са лев-два. Значи резерва си е добре.“

 

- реклама -