Башар Асад управление сирия трети мандат 2021 война САЩ

Башар Асад обяви, че Алепо е освободен

Сирийският лидер Башар Асад обяви освобождаването на Алепо.

По думите на Асад, това е най-важното историческо събитие, сравнимо с делението на историята преди и след рождението на Христос.

„За освобождението на Алепо ще говорим така: до освобождението на Алепо и след освобождението на Алепо“, се казва в краткото изявление на Башар Асад, разпространено от неговата пресслужба.

„С освобождаването на Алепо, може да се каже, че ситуацията се промени не само за Сирия, но и за региона и за целия свят… Упорството и решимостта на жителите на Алепо, упорството и решимостта, демонстрирани от целия сирийски народ, доведоха до този успех“, допълва Асад.

Кървавата гражданска война в Сирия продължава от март 2011 г. Град Алепо беше вторият по големина и цветущ търговски център преди нея, днес той е в руини.

освободен Асад Алепо

Франция настоя за спешни консултации в Съвета за сигурност

Междувременно Франция призова за спешни консултации на Съвета за сигурност на ООН във връзка с евакуацията на цивилно население в Алепо и плановете за доставка на помощи.

Стотици цивилни и бунтовници бяха извозени с автобуси от Алепо, докато силите на сирийската армия напредват към поемането на пълен контрол над града.

Около 50 000 души, предимно цивилни, все още са блокирани в бедстващия град Алепо, въпреки че евакуацията е в ход, съобщиха от ООН.

„Приоритетът в Алепо е да се постигне присъствие на наблюдатели на ООН”, заяви специалният посланик на международната организация за близкоизточната република Стефан де Мистура. В същото време той предупреди, че Идлиб, където са концентрирани бунтовниците, не трябва да последва съдбата на Алепо.

В същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери обвини правителството на Асад, че е извършило „нищо различно от клане“ в града. Кери подчерта, че Вашингтон търси незабавно и трайно прекратяване на огъня в Алепо.

- реклама -