Башар Асад Сирия Дамаск удар Асад

Асад: Обвиненията за химическа атака срещу Дума са фарс

Сирийският президент Башар Асад определи като фарс обвиненията в химическо нападение, извършено през април от неговия режим срещу бунтовническия бастион Дума, предаде Франс прес, цитирайки публикувано днес интервю в гръцкия в. „Катимерини“.

Тези обвинения „са фарс, театрална постановка, много елементарна, целяща само да отправи нападки срещу сирийската армия“, както и „да повиши бойния дух на терористите“. Режимът на Асад определя всички бунтовници срещу режима му като терористи, припомня АФП, цитирана от БТА.

Причината е, че „САЩ, Франция, Великобритания и техните съюзници, които искат да дестабилизират Сирия, загубиха една от основните си карти“, когато бунтовниците загубиха битката в средата на април. Асад подчертава, че неговата страна не разполага с химически оръжия от 2013 година.

Ако в Дума беше извършено химическо нападение, трябваше да има стотици и дори хиляди жертви, а не 45, както съобщават спасителните служби, добави сирийският президент. Той отбеляза, че не вижда защо неговият режим би използвал химически оръжия едва в края на битката.

Асад определя като фалшиви записите, направени на място от спасителните екипи. Той подчерта, че предполагаемото нападение изглежда е убивало само жени и деца, а лекарите и санитарите, изложени на отровната атмосфера без защитни облекла, остават живи и здрави. Освен това жертвите изглежда се възстановяват само след измиване с вода, посочи сирийският президент.

Тези записи са направени от Белите каски, подчерта Асад, определяйки ги като спасители доброволци, „финансирани от британското външно министерство“.

Сирийският президент заяви, че няма информация какво всъщност се е случило този ден в град Дума, разположен на изток от Дамаск. Възможно е бунтовниците нарочно да са извършили химическо нападение, да е избухнала експлозия, или „да не е имало никакво нападение“.

Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) посетиха Сирия на 14 април, седмица след предполагаемото химическо нападение. Те обаче достигнаха Дума едва след седмица. Официалните причини са свързани със сигурността, отбелязва АФП. В петък ОЗХО обяви, че нейните експерти са приключили с вземането на проби. Очаква се анализът им да отнеме 3 до 4 седмици, като се основава предимно на резултатите от ексхумираните тела на жертви.

Единствената мисия на САЩ в Сирия е да подкрепят терористи, независимо от имената им и към коя група принадлежат, заяви още Асад в интервюто за в. „Катимерини“, цитирано от ТАСС. Той добави, че не се опасява от започването на трета световна война в Сирия „защото, за щастие, Русия има мъдри лидери“.

- реклама -