канабис оранжения нарколаборатория

Аржентина започва производство и износ на канабис

Аржентина е напът да създаде цял нов производствен сектор, съобщава Ройтерс. Става дума за легално производство и износ на канабис.

През януари Буенос Айрес създаде Агенция по канабиса, която вече управлява над 50 проекта, свързани с изследването и развитието на растението, като целта е скоро да излезе на пазара.

Секторът има огромен потенциал, казва Габриел Хименес, директор на създадената преди два месеца агенция.

Проектите, управлявани от агенцията, са пръснати из цялата страна – „Канава“ (Cannava) е в провинция Хухуй, „Агрохенетика Риохана“ (Agrogenetica Riojana) – в провинция Ла Риоха, „Биофабрика“ (Biofabrica) – в Мисионес, а „Медисинал канабис“ (Medicinal Cannabis) – в Сан Хуан.

Аржентина се стреми да създаде вътрешен пазар на канабис с медицински цели, както и да започне да го изнася. Страната разрешава ползването на растението във фармацията и разпореди на застрахователите да покриват рецепти за лекарства на основата на марихуана. Ползването ѝ с „развлекателна“ цел обаче остава забранена.

Властите в Буенос Айрес се надяват до 2025 г. секторът да създаде 10 000 преки работни места, да генерира 500 милиона долара от вътрешния пазар и още 50 милиона долара от износ, сочи правителствен доклад.

Латиноамериканските държави постепенно разхлабват правилата за отглеждане, разпространение и потребление на канабис, посочва БТА. През 2013 г. Уругвай стана първата страна, легализирала марихуаната, а наскоро Парагвай представи законодателство за узаконяване на употребата ѝ с медицински цели.

- реклама -