коледни базари

Аромат на коледни сладки и горещ пунш: Разходка из най-красивите коледни базари в Европа

Всяка година преди Коледа из европейските градове изникват стотици приказни базари.

Те се радват на огромен посетителски интерес не само от местното население, но заради уникалната атмосфера много туристи организират пътуванията си именно около идеята да посетят някой от коледните базари. Така те се оказват изключително сериозен икономически фактор – така например прочутите базари на Виена всяка година се посещават от около 10 млн. души, а средно един човек харчи там около 20 евро.

Базарът на виенския площад Карлсплац

Аромат на коледни сладки и горещ пунш

Какво по-хубаво от това да се потопиш из дебрите на тези светещи приказки с чаша димящо греяно вино. От стотиците малки дървени къщички може да си купите сладкиши, наденички, гофрети и разбира се оригинални коледни подаръци и играчки за елхата.

Дрезден

Смята се, че родина на първите коледни базари е именно в австрийската столица. Преди повече от седем века – през 1294 година херцог Албрехт I дава на виенските търговци привилегията да организират Декемврийски пазар за населението на града. Това начинание се пренася и на други места. През 16 век се доближаваме съвсем до съвременния изглед на коледните базари – тогава базарът е проведен не просто по някое време през декември, а именно около Коледа и Нова година. Освен традиционните стоки като текстил и бакалски продукти, той предлагал и вкусни джинджифилови хлебчета и сладкиши, които моментално станали хит.

Около 200 години по-късно пазарът се преименувал на Коледен базар. Въпреки промените обаче самата концепция не се е променила – още от самото си начало базарът бил запазено място само за малки търговци – все пак те били хората, които осигурявали стабилни доставки на стоки за града и в най-трудните времена.

През последните 2 години коледните базари се провеждат при изключителни мерки за сигурност, след като през 2016-та тунизиеца Анис Амри се вряза с камион в коледния базар в Берлин и премаза до смърт 12 души.

Но, инцидентът не можа да сломи коледния дух и европейците по никакъв начин не промениха традициите на празничните базари, изключае тяхната охрана. А, сега да се пренесем виртуално в най-красивите от тях:

Щутгарт
Нюрнберг
Прага
Унгария
Франкфурт
Дрезден
Берлин
Дрезден
Щутгарт
Унгария
Прага
Франкфурт
Берлин
Нюрнберг
Нюнберг
Прага
Щутгарт

 

- реклама -