Арно дари 5 млн. евро за борбата с COVID-19

Френският милиардер и генерален директор на концерна за луксозни стоки „Louis Vuitton Moet Hennessy” Бернар Арно дари 5 млн. евро на института „Пастьор” в Лил.

Сумата е предназначена за изследване на молекула срещу коронавируса, се казва в разпространено от института прессъобщение. Подчертава се, че „мобилизираните в продължение на шест месеца за борба срещу коронавируса изследователи от института „Пастьор” в Лил откриха наскоро ефективна в борбата с вируса молекула”.

За да продължат работата си, учените се подготвят за мащабни клинични изпитания, за да проверят ефективността на действието ѝ срещу коронавируса.

„Това изследване стана възможно, благодарение на подкрепата на Бернар Арно и групата LVMH под формата на дарение в размер на 5 млн. евро”, се казва още в съобщението.

Според Арно, „пред лицето на пандемията научното откритие вдъхва големи надежди за разработването на ефикасен препарат”. От жизненоважно значение е учените да могат да продължат своята работа и затова той е решил да подкрепи работата им на този етап на клинични изпитания, признава милиардерът.

Научно-изследователският център в Лил се занимава с изследвания в областта на биологията, микроорганизмите, инфекциозните болести и ваксините. Благодарение на даренията от частни лица и организации институтът „Пастьор” в Лил всяка година заделя около 17 млн. евро за различни изследвания.

- реклама -