антитерористични учения

Армията започва спешни антитерористични учения

Въоръжените сили на страната ще участват в антитерористични акции. Те ще имат право да обискират и да проверяват вещи, както и да използват оръжие. Това предвижда проектозаконът за противодействие на тероризма, който се чака да бъде приет утре от правителството.

Антитерористичният закон е обсъден тази сутрин на заседанието на Съвета за сигурност, свикан рано тази сутрин от премиера Бойко Борисов.

След него военният министър Николай Ненчев заяви, че в близките дни ще издаде заповед за започване на незабавна подготовка и спешни антитерористични учения на Армията.

Българската армия става част от борбата с тероризма
Българската армия става част от борбата с тероризма
Какво представлява новия антитерористичен закон

Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие.

В ДАНС ще бъде създаден Национален контратерористичен център, който денонощно ще подава на компетентните органи и структури информацията, необходима за предотвратяване на заплахи от тероризъм.

Училища, детски градини както и собствениците на заведения и институции ще трябва да разработят план за действие при терористичен акт.

При наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт ще се допуска частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. Извънредно положение ще може да се обявява от Народното събрание или с указ на президента.

Няма пряка заплаха у нас

По -рано тази сутрин главният секретар на МВР Георги Костов заяви по БНТ, че няма регистрирана конкретна заплаха за страната ни, но са взети всички възможни мерки за опазване на границата.

Според него обаче не можем да изключим потенциалната възможност, тъй като имаме сериозно присъствие на емигранти от рискови страни.

„Обменът на информация е ключов. При нас цялата среда е специфична, защото потенциалните цели са чуждестранните граждани, потенциалните извършители също. Сега смело мога да твърдя, че с нашите партньори от правоприлагащите структури на ЕС има добра комуникация и пълно сътрудничество“.

- реклама -