Армията остава на границата да пази. Борисов: миграционният натиск е факт

Премиерът Бойко Борисов присъства на спешно свикан  консултативен съвет в Благоевград, след като вчера близо 100 бежанци проинкнаха на българска територия край граничен пункт „Кулата“. Министър-председателят категорично отрече да е имало пробив в охраната по границата ни.

„Първата група е заловена веднага на река Струма, веднага при влизането в България. Ние не можем да влезем в Гърция да ги арестуваме. Втората група от товарния влак, уредът ги е засякъл веднага и те са били свалени на самата гара. Всичко е в абсолютна бойна готовност да придвижим сили мобилно“,  категоричен беше Борисов.

По-голямата група от задържаните вчера мигранти вече са върнати в Гърция, като това е най-бързата реадмисия, правена досега в Европа.

Бачварова, граница

Премиерът посочи, че пробив на българо-гръцката границата не е имало. Първата група мигранти е заловена веднага при влизането им в България. А втората – в товарния влак, са били засечени от уред и веднага са свалени на гарата.

Борисов увери, че полицията и армията са много внимателни, тъй като в групите има деца, за които е осигурено всичко необходимо.

„Освен изключително добрата стиковка на армия и полиция, специално искам да благодаря и на момчетата, които водят досъдебните производства, и на хората, които са на терен на граничните пунктове”, посочи премиерът Борисов. Той обясни, че мигрантите са били излъгани, че отиват в Македония и не са знаели, че влизат в страната ни. Дали са по 200 евро на трафиканти и по този повод предстои работа на службите на България и Гърция за изясняване на случая.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова даде висока оценка на работата на институциите. „За по-малко от 24 часа реализирахме това, което е записано в плана и което беше тренирано в предишни периоди. Всеки си знаеше отговорностите. Действаха автоматично, изключително бързо”, посочи Бъчварова. Тя допълни, че е провела разговор с гръцкия си колега Николаос Тоскас, който я е уверил, че Атина бързо ще съдейства за реадмисията на мигрантите. „Това е една от най-бързите реадмисии, която можем да си представим, и силен знак към трафикантите, които организират тези хора и ги подвеждат”, каза още вицепремиерът.

Относно това дали се очаква миграционен натиск, Борисов подчерта, че той е факт. „Затова виждате, че всички сме тук на терен, за да бъдат хората спокойни, че държавата си върши работата. И в двете задържани групи е имало малки бебета”, заяви премиерът.

Относно това, че имало слухове за сблъсъци между гръцки полицаи и мигранти, при които е и български военен е ранен, вътрешният министър Румяна Бъчварова призова да не се коментират слухове, а премиерът посочи, че разбира колко е важно някой да създава суматоха и страхове. Във връзка с това дали армията разполага с достатъчно техника за охрана на границата, премиерът увери, че това, което армията и полицията са поискали в рамките на стотици милиони, им е дадено, преведени са и за ограда. „Съвсем други са условията, които бяха преди една година. Безспорно, че техниката ни се амортизира, но ние ги снабдяваме с това, което е необходимо. Не може всеки ден да купуваме нови джипове”, добави Борисов

В Гърция са върнати 56 нелегални мигранти, които са заловени в товарния влак вчера, обясни Антонио Ангелов, шеф на Гранична полиция.

Ден след като в района на „Кулата“ бяха заловени около 100 нелегални мигранти, местните хора остават притеснени.  По границата ни с Гърция са разположени всички военни на територията на Благоевград.

Центърът е разположен в бившата казарма на Гранични войски. Само на 150 метра от него са били преминали и заловени на зелена граница група от 34 бежанци в 23.50 ч. в петък.

Тази нощ нови опити за пробив на границата не са регистрирани. Военната охрана не е спирала да патрулира от вчера. На сутринта силите бяха подменени.

- реклама -