Армия и полиция по сръбските граници срещу мигрантите

Строги мерки в  Сърбия -армия и полиция по сръбските граници срещу мигрантите.

Сръбското правителство взе решение да изпрати допълнителни военни и полицейски части по границите си, за да се защити от наплива на нелегални мигранти.

„Ще създадем съвместни армейски и полицейски екипи, които ще защитават границите ни от нелегалното влизане на мигранти“, каза сръбският премиер Александър Вучич след заседанието на Бюрото за координация на работата на спецслужбите при разрешаването на мигрантската криза.

Вучич уточни, че Бюрото е взело решение за сформирането на съвместни армейски и полицейски екипи със съгласието на президента на републиката Томислав Николич. Според него тази мярка има за цел „да защити държавните граници на Сърбия от мигрантите и нелегалните действия на трафикантите на хора и мигранти“.

След заседанието на Бюрото, Вучич съобщи, че основни теми по време на срещата са били „ситуацията в Турция, мигрантската криза, конституционният ред и икономическото бъдеще на Сърбия, ситуацията в региона, опасността от тероризма и предотвратяването на потенциалните терористични заплахи“.

„Мигрантската криза е най-тежкият проблем за Сърбия. В 7.00 часа тази сутрин на нашата територия имаше 2699 мигранти – 85% от тях са от Афганистан и Пакистан. Много малко са от Сирия. Ние се намираме в ситуация, в която хората от Афганистан и Пакистан нямат никакъв шанс да бъдат приети в ЕС, а при нас са пристигнали от страни на ЕС. Сърбия е длъжна да защити националните и държавните си интереси и поради тази причина приехме това предложение единодушно. След малко ще го изпратим и на президента“, каза още Вучич. Според него в продължение на дни Сърбия е разсъждавала какви мерки да предприеме и поради поведението на съседите спрямо мигрантите.

„От началото на кризата Сърбия води отговорна и сериозна политика и демонстрира пълна солидарност и хуманност. Ние сме една от малкото държави, която в нито един момент не се опита да вдигне ограда. Сърбия няма да прави това нещо и в бъдеще“, каза още премиерът. Той обеща много строги наказания за трафикантите на хора.

„Нашата задача е да търсим от ЕС общо решение, но решението не е в това – ще ви помогнем, а всеки ден при нас броят на мигрантите се увеличава със 600-700. Това не е помощ за приятели. Ако искате да ни помогнете – действайте, ако не – ние сами ще си помогнем“, каза още Вучич.

По границите

В момента на сръбско-унгарската граница има около 2000 мигранти. На 5 юли властите в Будапеща въведоха нови, по-строги мерки за охрана на държавната граница. Само за няколко дни от Унгария в Сърбия бяха върнати около 700 нелегални мигранти.

Според властите в Белград най-много мигранти в Сърбия идват от България. Вътрешният министър Небойша Стефанович каза, че тази бройка стига до 300 души на ден.

- реклама -