Армин Лашет
сн. БГНЕС

Армин Лашет бе избран за лидер на германските християндемократи

Съюзникът на канцлера Ангела Меркел Армин Лашет беше избран за лидер на германския Християн-демократически съюз /ХДС/, съобщи официален представител, цитиран от АФП.

Наследникът на Анегрет Крамп-Каренбауер е определен: Армин Лашет ще бъде новият председател на ХДС. За първи път в историята на партията делегатите гласуваха напълно цифрово.

За поста председател на ХДС претендираха бившият политик, а след това корпоративен адвокат, 65-годишният Фридрих Мерц, премиерът на Северен Рейн-Вестфалия, 59-годишният Армин Лашет и шефът на комисията по външните работи на Бундестага, 55-годишният Норберт Рьотген.

Изборът на Лашет означава, че той може да е кандидатът на консерваторите за канцлер на изборите тази есен.

На първия тур от вота никой от кандидатите не можа да получи необходимото абсолютно мнозинство от гласовете. Рьотген беше елиминиран, Мерц и Лашет трябваше да отидат на балотажа. Бяха подадени 991 гласа, съобщи „Шпигел“.

Внимателният, акуратен, представител на мейнстрийма, Лашет, според мнението на германските политици и пресата, олицетворява продължаването на курса на Меркел. Tой вече се кандидатира през есента на 2018 г. и беше и най-популярният от тримата кандидати, но протежето на Ангела Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер спечели тогава.

сн. БГНЕС

След изборите за премиер на Тюрингия в началото на 202 Каренбауер се отказва да стане кандидат за канцлер и обяви, че ще се оттегли от председателския пост в ХДС.

- реклама -