Карабах
сн. БГНЕС

Армения и Азербайджан прекратяват боевете в Нагорни Карабах, протестиращи нахлуха в парламента в Ереван

Армения и Азербайджан подписаха споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах. Въоръжените сили на двете страни ще спрат на заетите от тях позиции. Прекратяването на огъня е постигнато след шест седмици на сражения между Азербайджан и етническите арменци. Няколко подобни инициативи обаче вече се провалиха.

Споразумението е подписано от арменския премиер и президента на Азербайджан. Посредник в разговорите е Владимир Путин. Турция също ще вземе участие в процеса.

Русия изпрати с военнотранспортни самолети Ил-76 1 960 миротворци и 470 части оборудване до Нагорни Карабах, съобщава ТАСС по информация на руското Министерството на отбраната.

След подписаното примирие хиляди протестиращи излязоха на площада на Републиката в Ереван пред сградата на арменското правителство, съобщава ТАСС.

Част от протестиращите срещу решението за прекратяване на войната в Нагорни Карабах нахлуха в сградата в търсене на премиера Никол Пашинян. Демонстрантите искат някой от военното ръководство на страната да поеме контрола върху ситуацията.

Някои от протестиращите в Ереван се преместиха в президентския дворец с искане Генералният щаб да вземе властта в свои ръце.

Протестът не се контролира от никого. Чуват се различни лозунги и призиви – за движение към сградата на парламента и президентския дворец, за блокиране на пътя към летището, за да се предотврати бягството на членовете на правителството.

По информация на кореспондент на ТАСС от мястото на събитието, протестиращите са обсадили сградата на парламента.

- реклама -