армагедон

Армагедон за банките. Стрес тестовете станаха катализатор за нови разпродажби.

Армагедон за банките. За една година европейските банки са загубили 560 милиарда долара от своята капитализация. Стрес тестовете станаха катализатор за нови разпродажби.

Индексът STOXX Europe 600 Bank от юли 2015 г. се е свил с 40%, а банките са загубили 560 милиарда долара капитализация. Това е повече, отколкото капитализацията на целия италиански фондов пазар, пише „Блумбърг“.

От началото на годината акциите на „Креди Суис“ са поевтинели с 51%, а на „Дойче Банк“ и „Комерцбанк“ – с 45%. Две трети от най-големите европейски банки са поевтинели тази година с над 20%.

655-402-dojche-bank-predlaga-gyrciia-da-vyvede-paralelna-valutaАкциите на банките удариха дъното

Стрес тестовете, резултатите от които бяха обявени в петък, 29 юли, не успокоиха инвеститорите.

В началото на тази седмица акциите на „Дойче Банк“ и „Комерцбанк“ удариха ново дъно. „Не ми се иска да го кажа, но ако индексът се понижи още, това ще бъде Армагедон за банките“, заяви пред „Блумбърг“ началникът на отдела за работа с европейски акции на Svenska Handelsbanken Джо Трейси.

Заради спада на капитализацията „Дойче Банк“ и „Креди Суис“ бяха изключени от индекса STOXX Europe 50. Този индекс се базира на капитализацията: ако тя два месеца поред е по-ниска от 75-то място сред компаниите на страната, таза компания се изключва.

monte_dei_paschi_sienaБанките в Италия

Италианският премиер Матео Ренци заяви в интервю за Си Ен Би Си, че проблемът на Monte Paschi е решен. Банката ще привлече 5 милиарда евро капитал от чуждестранни инвеститори начело с Джи Пи Морган и ще прехвърли в баланса на специалния фонд над 25 милиарда евро проблемни кредити за секюритизация и продажба.

„За пръв път Monte Paschi няма лоши кредити и това е окончателно. Струва ми се, че най-добрият начин да се реши проблема с тях е растежът. Това е моята приоритетна задача, моята мечта и кошмар. Всеки ден мисля за това“, отбеляза Ренци.

Инвеститорите имат друга гледна точка. Вчера акциите на Monte Paschi поевтиняха с 16,1%, на „Уникредит“ – със 7,2%, на UBI Banca – с над 7%. „Хората гледат на Monte Paschi и си мислят, че ако това сега е справедливата цена, тогава и други италиански банки, които се смятат за надеждни и успешно преминали стрес тестовете, ще се нуждаят от капитал“, заяви пред „Файненшъл таймс“ управляващият на Schroders Джеймс Сим.

Стрес тестовете не открива на европейските банки сериозни проблеми, но не убедиха инвеститорите. „Те не тестваха банките за реални проблеми – отрицателните лихви и въпроса, как ще печелят“, заяви пред ФТ директорът на Newton Investment Пол Маркхам.

- реклама -