САЩ, студ, лошо време Чикаго жертви

Арктически студ скова САЩ, пет са жертвите на лошото време – Снимки

Арктически студ скова Съединените щати и вече взе пет жертви.

Общо 230 милиона души в САЩ и Канада са блокирани от капризите на полярен циклон.

В щата Илинойс, където е и най-голямата българска общност, температурите паднаха до минус 30 градуса.

Леденият град – така може да се нарече Чикаго, след като леден циклон блокира районите на средния запад в Съединените щати.

В щата Илинойс е обявено бедствено положение. До петък са затворени училища, учреждения, дори някои клиники, съобщава БТВ

Разликата между температурата в купето на влак и навън е почти 50 градуса! Заради вятъра градусите навън се усещат като минус 46. Местните медии правят сравнение, че градът е с по-ниски температури дори от Аляска, Мурманск и връх Еверест.

Рекордно ниските температури създадоха хаос по пътищата, въпреки предупрежденията пътуванията да се ограничат. Езерото Мичиган замръзна, а реките заприличаха на ледени магистрали. Властите предупреждават, че дори за 10 минути навън – човек може да получи измръзвания.

Ако се наложи излизане – съветът е задължително да се носят по няколко ката топли дрехи и да не се вдишва дълбоко от ледения въздух.

Арктическият студ е причинен „полярен вихър“, който нормално се върти около Северния полюс, но сега се измества на юг заради топла вълна от Африка. Циклонът се придвижва на изток към Ню Йорк и Бостън.

- реклама -