Аркадий Бабченко разказа как е бил „убит”

Украйна търпи сериозни критики заради инсценираното убийство на руския журналист Аркадий Бабченко. Властите в Киев защитиха действията си, а Русия и световни организации изразиха възмущението си

„Появата на Бабченко е голямо облекчение, но е жалко и достойно за съжаление, че украинските служби са си играли с истината”, заяви генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Дьолоар.

Филип Лерут, председател на Международната федерация на журналистите, добавя: „Чрез разпространяването на фалшивата новина за това убийство украинските власти сериозно накърниха достоверността на информацията и рискуват ходът им да бъде възприет като пропагандна акция“.

Инсценировката с Бабченко може да подхрани пропагандната машина на Кремъл, пише британският вестник „Гардиън“.

„Целта беше да остана жив, а заговорът за убийството ми беше ужасяващо реален”, каза на пресконференция в Киев руският журналист.

В инсценираното убийство участвали опитни гримьори, а съпругата му била напълно наясно с плана, призна Бабченко, въпреки че вчера дори й се извини за причинения шок.

„Те свалиха тениската ми, сложиха я на манекен и стреляха. Накрая беше цялата в дупки от куршуми. Аз легнах на земята. Върху мен изляха истинска свинска кръв, част от нея сложих в уста и я оставих да потече. И така аз бях мъртъв. Всички си тръгнаха. Бяхме сами с жена ми. Тя се обади на полицията и линейката и специалните сили дойдоха веднага”, разказа той.

Мнимото убийство стана повод за размяна на остри реплики между Киев и Москва.

„Защо е бил подготвян този руски заговор? За да бъде дестабилизирана ситуацията в Украйна, показвайки, че силите на реда не могат да си свършат работата. Освен това, Русия иска да убие тези хора, от които се страхува”, подчерта украинският президент Петро Порошенко.

„Не знам дали целта оправдава средствата в тази история. Слава Богу, че човекът е жив. Но това не променя нашето отношение към Украйна – страна, в която да си журналист е нещо опасно”, заяви на свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Самият Бабченко, който е отявлен критик на Кремъл, неведнъж е споделял, че се страхува за живота си.

Тази вечер стана ясно, че киевски съд е разпоредил ареста на сочения за поръчител на покушението срещу журналиста. Украинските власти са категорични, че той е свързан с Москва.

Източник: bTV

- реклама -