„Аркад“, който „Булгартрансгаз“ декласира, внесе жалба в КЗК

Консорциумът „Аркад“, който беше избран от „Булгартрансгаз“, а впоследствие декласиран за изграждането на газовата връзка до сръбската граница, е подал жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Жалбата е внесена на 6 юни.

Държавният газопреносен оператор реши да смени изпълнителя в края на месец май. Като мотиви беше посочено, че консорциумът не е предоставил до 27 май всички необходими документи. От 30 необходими документа са предоставени едва 4.

„Булгартрансгаз“ води разговори с втората класирана фирма – „ДЗЗД Консорциум – Газово развитие и разширение в България ГРРБ”, която е изпратила запитване до „Булгартрансгаз“. Тя е готова да направи отстъпка с 31,15% от предложената предварително цена. Плановете са газопроводът да бъде построен за 615 дни.

Останалите двама кандидати бяха обединение от унгарски фирми – Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo Zrt; „Аркад (с участници Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни).

Изборът за изпълнител за участъка от турско-българската до българо-сръбската граница беше стартирана в края на 2018 година. На България ще са нужни над 2,8 млрд. лева за изграждане ключовата тръба в посока от компресорната станция в Петрич през Провадия към Сърбия. Очаква се след 2020 година по тези тръби да идва газ поне от три независими източници, както настоява директивата не ЕК.

- реклама -