Архитекти: Сградата за Национална детска болница не отговаря на изискванията за качество и безопасност

Сградата, която ще помещава Националната детска болница, не отговаря на съвременните извиквания за качество и безопасност. Това заяви в студиото на сутрешния блок на Би Ти Ви инж. Иван Каралеев – председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. По думите му сградата трябва да има технически паспорт за състоянието й. Той е участвал в обследването на едни от най-големите болнични заведения и проектирането им като ВМА, „Майчин дом“ и Националната кардиологична болница.

Като една от причините за некачествено строителство той изтъкна възрастта на сградата – строежът е започнал 1976 г. В доклад на Министерство на здравеопазването се посочва, че през февруари 2019 г. сградата е обследвана, като заключението е, че строежът може да бъде завършен след приключване на строително-възстановителни дейности.

„При реализирането на една идея трябва да се има предвид добре разписано техническо задание, което да облече в съответната форма и да изпълни със съдържание. Изискванията в техническо отношение трябва да отговарят на съответните стандарти, а те трябва да бъдат обвързани с нормативните изисквания“, допълни инж. Каралеев.

Детският пулмолог д-р Елена Георгиева, която е участвала в Инициативния комитет за създаването на Национална детска болница, обясни, че целта им е била да се обединят функции на различни здравни заведения. „Мен ме притеснява, че преди 10 години има категорично заключение, че сградата е негодна, а сега се оказва, че строежът е годен. Кое е правилното, не знам, защото съм лекар, но най-вероятно тук има нужда от нова експертиза“, каза тя.

Според инж. Каралеев едно болнично заведение трябва да отговаря на съвременните изисквания, защото се предполага тя да издържи десетилетия.

- реклама -