детска болница София строеж архитекти

Архитекти: Бъдещата детска болница ще е или незаконна, или невъзможна

Бъдещата национална детска болница ще бъде или незаконна, или невъзможна.

Това твърдят архитекти и инженери. Първоначално те бяха на мнение, че избраната процедура е проблемна, предаде бТВ

Обжалването на поръчката за 98 млн. лв. пред Антимонополната комисия не даде резултат.

Сега експертите твърдят, че строежът би бил незаконен.

Сезиран е Върховният административен съд, а делото е насрочено за понеделник.

Най-дълго за национална детска болница се борят педиатрите, защото сега различните отделения са разпръснати в цяла София. Има опасения обаче, че строежът може отново да се отложи. Според арх. Бакалова, предвидената сграда в момента е „невъзможна”. За да бъде построена, трябва да се промени градоустройството. Процедура, която отнема години. Според общината – промяна в подробния устройствен план не е необходима.

В новия ПУП от 2011 г. на мястото на тази сграда е предвидено застрояване на 5 етажа по причина, че към момента на изработването му, Медицинска академия не е пожелала изрично потвърждаването на вече изградения груб строеж.

От общината не поясниха обаче дали има нужда от промяна в общия устройствен план. Височината на сградата е спорна и по друг параграф – за да отговаря сеизмичността на района, максималната й височина е 8 етажа – с 4 по-малко от предвиденото. Допълнителни проблеми има и в заданието – според него, болницата трябва да бъде построена по европейски стандарти. Проблем е и конструктивната експертиза.

Поръчана през 2019 година, датите на обследванията в нея показват, че те са от 2007 г. От Здравното министерство обясниха, че и преди обследването е възложено от тях. Не е имало нужда от актуализиране, защото елементите, изследвани през 2007 г., не търпят изменения във времето. Единственото, което се променя в конструкцията, са дефектите, възникващи вследствие на въздействието на околната среда и злонамерената човешка намеса, което е било обект на обследването, извършено през 2019 г.

- реклама -