Археолози откриха замъка на крал Артур

Археолози откриха руините на средновековен замък в графство Корнуол. Предполага се, че е бил собственост на легендарния крал Артур.

Разрушените стени на замъка с дебелина над 1 метър, стъпала и под от каменни плочи бяха открити недалеч от селището Тинтагил. Тази местност по традиция се свързва с Артур.

На мястото на разкопките бяха намерени множество останки от керамика и стъкло, а също и амфори, в които е имало вино и зехтин. Това е свидетелство, че обитателите на замъка са принадлежали към висшите слоеве на обществото.

Учените са датирали разкопките от V – VI век и смятат, че там се е намирала резиденцията на владетеля на бритското кралство Думнония.

Легендите за крал Артур се отнасят именно за този период.

Очаква се откритието да предизвика голям отзвук в световен план и да доведе учени и туристи да видят тази забележителност.

Според преданията легендарният вожд на бритите крал Артур е живял в V – VI век. До ден-днешен не са намерени доказателства, че той наистина е съществувал. Историците спорят дали Артур е имал конкретен исторически прототип или представлява събирателен образ. Кралският замък на Артур се е наричал Камелот. Но за пръв път това наименование се появява във френския рицарски роман от XII век „Ланселот“.

- реклама -