печат

Археолози откриха печат на византийски генерал в крепостта „Лютица”

Археолози откриха печат на византийски протоспатарий (генерал) в крепостта „Лютица“

Крепостта се издига на хълм на 6 км северозападно от днешния град Лютица. Заедно с крепостите Родостица и Белоградец тя оформя системата от гранични крепости на България с Византия.

Името си дължи на цветето Лютика, а не на лютите си български граничари, съобщиха от НИМ.

4967255Крепостта „Лютица” е известна с това, че е единствената българска крепост, чиито стени и 12 кули са запазени изцяло. Разрушена е само входната порта. Това е станало от български снаряд през 1955 г., когато артилерийският полк в Крумовград при едно учение използвал крепостта за мишена.

В аналите на византийските хроники е отбелязан един трогателен случай на хуманността на командира на българския граничен отряд в тази крепост.

През 1345 г. по време награжданска война в съседна Византия през зимата избухнал глад в Димотика. Византийците изпратили въоръжен продоволствен отряд. Настигнала ги снежна буря и във виелицата византийците се загубили и пресекли българската граница.

Обкръжени били от българските граничари и се предали. Българите ги откарали в Лютица, където по заповед на командира ги стоплили, нахранили, натоварили мулетата им с храни и ги екстрадирали.

Националният исторически музей преди десетина години започна разкопки в крепостта. От тази година те се водят от младия археолог от музея Филип Петрунов.

Вчера той съобщи на директора Божидар Димитров за уникална находка – оловен печат на византийски протоспатарий (генерал). С него са скрепявали писма или писмени заповеди.

печатНа лицевата страна на печата има надпис:”Протоспатарий Димитър”, а на обратната –  изображение на военен светец – вероятно свети Димитър, небесен закрилник на генерала.

Печатът вероятно е скрепявал писмо до коменданта на крепостта „Лютица”.

- реклама -