Исус Христос светла седмица Възкресение

Археолози доказаха, че Исус е превърнал водата във вино

Израелски археолози откриха близо до древния град Кана Галилейска работилница за направа на големи ритуални делви, за които се говори в библейската история за превръщането на водата във вино, пише в. „Джерузалем поуст”.

В Евангелието от Йоан се казва, че едно от първите чудеса, извършени от Исус на сватба в Кана, било превръщането на водата във вино, защото виното за гощавката се свършило.

Исус казал „да вземат шест каменни делви”, които били с вместимост до 39,3 литра.

Дълго време учените се съмнявали, че толкова големи съдове са били използвани от юдеите през 1 век.

Оказало се, че са правени от варовик, а не са керамични като останалите домакински съдове.

„Причината за избора на материал очевидно е била религиозна, защото по древно еврейските ритуални разбирания керамиката лесно ставала нечиста и трябвало да бъде унищожавана”, обяснява ръководителят на разкопките доктор Йонатан Адлер, доцент от Ариелския университет в Израел.

Варовикът не се смятал за ритуално нечист материал, затова широко се използвал. За изненада на учените работилницата е била в Галилея, макар че по-рано аналогични обекти са откривани главно в Йерусалим.

Учените са открили и изкуствена пещера, в която древните занаятчии добивали материал за съдовете. В пещерата са открити много инструменти и приспособления за направата на делви.

- реклама -