Радослав Бухчев, Вера Си, кораб, обвинения, екипаж
Радослав Бухчев - Окръжен прокурор на Добрич

Арестуват двама от екипажа на „Вера Су“, разпитите приключиха

Двама души от екипажа на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“ ще бъдат задържани за 72 часа и привлечени като обвиняеми. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

По-рано приключиха разпитите на деветимата членове на екипажа на кораба пред съдия.

„Останаха само разпитите на капитана и втория помощник-капитан. Двамата ще бъдат привлечени като обвиняеми и предстои да бъдат задържани за срок от 72 часа“, каза Бухчев пред медиите.

Делото е дадено за наблюдение на Националната следствена служба. Утре оттам ще бъдат на разположение, ще се запознаят с разпитите и ще се набележат предстоящите действия.

„Наред с екипажа вчера ни бяха предадени от капитана лично за нуждите на разследването корабните документи. Това са корабният дневник на палубата, корабният дневник на машините, трудовите договори на екипажа, както и общо 46 сертификата, касаещи кораба, товара и т.н.“, обясни още окръжният прокурор.

Утре ще бъде извършена митническа проверка на останалите от екипажа. Прокуратурата има насоки за причините за инцидента, но на този етап няма да ги обявяват. Допускат, че става дума за човешка грешка.

Вече 18-ти ден корабът остава заседнал край бреговете ни, а товарът от азотен тор, който заплашва екосистемата на защитената местност „Яйлата“ все още не може да бъде премахнат. Няколко операции по разтоварването на плавателния съд се провалиха заради лошото време. А през първата седмица от засядането на кораба българските власти не предприеха никакви действия по случая.

- реклама -