Арестуваха за корупция бивш министър на отбраната на Гърция

Съд в Гърция постанови ареста на бившия министър на отбраната Йоанис Папантониу и съпругата му Ставрула Курака по обвинения в корупция и пране на пари, съобщава вестник „Нафтемборики“.

Според изданието Папантониу, който беше сред най-влиятелните министри на ПАСОК до 2004 година, е бил арестуван, след като в продължение на часове е давал показания във връзка с корупция при закупуване на военно оборудване.

В обвинителния акт, който съдържа 650 страници, се съдържат твърдения, че бившият министър е получил подкупи в размер на 2,8 млн. швейцарски франка във връзка с договор от 2003 година за модернизация на шест фрегати от гръцкия флот. Съпругата му е заподозряна в изпирането на незаконните суми.

Папантониу отрича всички обвинения. Двамата със съпругата му бяха изведени през нощта с белезници от сградата на съда с отведени в главното управление на атинската полиция.

69-годишният Папантониу е бил министър на икономиката през 1994 година, а начело на министерството на отбраната застава в периода 2001-2004 година. Той е смятан за идеолога на встъпването на Гърция в Европейския валутен съюз.

- реклама -