имотни измами

Арестуваха служител на ГДБОП заради съучастие в изнудване на търговци, докато е работил в 4 РУ

Антимафиот е бил арестуван вчера заради участието му в изнудване на търговци с такса „спокойствие“. През януари бяха арестувани група полицаи от столичното 4 РУ, начело с шефа на сектор „Икономическа полиция“ Красимир Кръстев. Според разследващите от 2017 до 2019 г. те рекетирали търговци с 200 до 2000 евро като такса „спокойствие“.

В момента арестуваният е служител на ГДБОП.

Отдел „Вътрешна сигурност“ е събрала достатъчно данни за участието на антимафиота в групата. Той е правил това до преди година, когато е работил в 4 РУ. Има данни, че той е предупреждавал собственици на магазини за подготвяни проверки срещу тях, касаещи продажба на стоки „ментета“. Документирани са няколко такива случая, уточни заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той няма обвинение, че е взимал пари, а само, че е участвал в тази група.

Дейността му в престъпната група преди година няма нищо общо с работата му като антимафиот. Той сам е подал заявление за постъпване в ГДБОП преди година. Към момента на назначаването му не е имало данни за извършени от него престъпления.

По случая с групата за рекет от 4 РУ могат да бъдат привлечени към наказателна отговорност и други лица.

„Ще продължим да си чистим къщичката, въпреки че това са колеги с които ежедневно работим.“, каза още Гешев. Ние с МВР не крием, че има проблеми в нашите структури. Но не си заравяме главата в пясъка. Компромиси няма да има, не ги и правим.

 

 

- реклама -